Atentionare pentru soferii romani care au resedinta in Italia si care circula cu masini inmatriculate in alte tari. Acestia risca sa primeasca amenzi cuprinse intre 84 si 700 de euro, au decis autoritatile. Desigur, trebuie mentionat aici si Codul Rutier articolul 132, punctul 1, care spunea ca: „autovehiculele, motocicletele si remorcile inmatriculate in alta tara pot circula in Italia pentru o durata maxima de un an de zile, in baza certificatului de inmatriculare din tara de origine”. Acum, strainii rezidenti in Italia pot avea dreptul sa circule pe teritoriul tarii maxim 60 de zile daca au masina inregistrata in alta tara. Cine se va abate de la aceasta lege risca sa ramana fara autoturism.

Acest lucru inseamna ca, odata ce un sofer al unui autoturism este rezident in Italia si se demonstreaza ca a circulat in aceasta tara mai mult de 60 de zile, atunci i se poate aplica o amenda de pana la 700 de euro. Cei care nu vor achita amenda si nu se vor supune legilor, s-ar putea alege cu masina sechestrata. Italia pare sa se fi inspirat in acest aspect dupa Austria, unde este in vigoare o lege similara cu aceasta.

Guvernul de la Roma este de parere ca astfel de masuri vor reduce costurile asigurarilor auto, deoarece asigurarile din Romania nu au acelasi nivel de acoperire al daunelor precum asigurarile din Italia.

„Problema asigurărilor auto este una foarte importantă pentru mine şi în acest moment, în calitate de ministru al Dezvoltării economice, lucrez la un proiect menit să prevadă scăderea costurilor acestor asigurări care, în unele zone ale Italiei, sunt indecente”, este declaratia vicepresedintelui Consiliului de Ministri din Italia, publicata pe pagina sa oficiala de Facebook. Acesta a mai declarat si faptul ca doreste sa scada numarul de masini inmatriculate in strainatate care circula pe teritoriul Italiei.

In realitate, mai exista un motiv pentru care italienii au decis sa recurga la aceasta masura, si anume: faptul ca romanii nu isi platesc amenzile. Procesele verbale nu ajung la destinatia lor din Romania, iar amenzile din parbrizul masinilor sunt ignorate. Pentru a combate acest fenomen, s-a emis o noua directiva unde posesorii de autovehicule inmatriculate in alte tari nu pot circula mai mult de 2 luni pe teritoriul Italiei.